Als iedereen uniek is, wat maakt jou dan bijzonder?

Competenties zijn te managen, maar talent niet,dat schrijven ook auteurs van het boek “Mijn baas kiest voor mijn talent” (Luk DeWulf en Peter Beschuyt). Een interessant boek over hoe je talenten van mensen inzichtelijk kunt maken en waarom je minder aandacht aan controle en beheersing van medewerkers zou moeten besteden.

In de gesprekken die ik heb met kandidaten, valt het mij op dat veel mensen competenties kunnen noemen van zichzelf, maar er niet in slagen om hun mooie talenten te benoemen. Analytisch, gestructureerd,betrouwbaar…. Dat zijn de woorden die vaak op een CV terugkomen. Maar feitelijk zijn dat de basis vaardigheden voor een ervaren controller en die zijn specifiek voor deze beroepsbevolking en maken je niet onderscheidend…..

Stel dat er 20 onderscheidende talenten bestaan. Ik heb uitgerekend dat er dan al 1.048.576 unieke combinaties zijn te maken. Er zijn vast niet meer dan 1 miljoen financiële professionals in Nederland en op deze wijze bekeken ben je dus uniek! Voel jij je zo? Kun je je ook zo presenteren? En in welke omgeving past dat dan?

Talent heeft ruimte, vertrouwen en de juiste omgeving nodig om tot bloei te komen. Dat zie je ook in de topsport. Mensen die mij kennen weten dat ik een passie heb voor wielrennen en ik maak graag de vergelijking naar deze activiteit. Een wielrenner met talent die niet in de juiste ploeg zit en een passende coach heeft, zal niet tot bloei komen.

Vandaar de stelling: als iedereen uniek is, wat maakt jou als kandidaat of als werkgever dan bijzonder? ?

Blog op linkedin