Hoe snel neemt een recruiter een beslissing?

“In de eerste minuten van een sollicitatiegesprek, wordt een beslissing genomen om iemand aan te nemen”. Is dat zo?

Ik vind dit een interessante vraag en las onlangs een artikel. Onderzoekers hebben recruiters bij een carrière beurs gevraagd, om bij te houden op welk moment in het gesprek ze besloten om iemand aan te nemen. Een derde van de beslissingen viel binnen vijf minuten. Veelal werd later en soms zelfs na afloop van een interview een beslissing genomen, dus deze stelling lijkt grotendeels niet waar. Uit het onderzoek bleek ook, dat ervaren recruiters, sneller beslissingen nemen. Dat vind ik dan wel weer logisch klinken en het is een pleidooi voor werkgevers om ervaren recruiters aan te nemen 🙂

Nog een interessant feit uit hetzelfde artikel. Het geduld van de recruiter neemt af met ieder interview dat op dezelfde dag achter elkaar gehouden wordt. Het is daarom niet aantrekkelijk om de vierde kandidaat van de dag te zijn. Er zal minder doorgevraagd worden, recruiters vormen sneller hun eigen mening én je krijgt minder tijd om jezelf goed te presenteren !

Voor de mensen die het hele artikel willen lezen, zie: How quickly do interviewers reach decisions? Journal of Occupational and Organisational Psychology.

link naar artikel

Dit blog op linkedin