‘Wat is talent’?

Dagelijks hebben wij te maken met het onderwerp Talent. Met talent in onze bedrijfsnaam, met talent waar wij continue naar uitkijken, en met de talenten van het talent waar we dagelijks naar op zoek zijn. En met name dáár zoomen wij als ‘Talent in Control’ op in.

‘Wat is nou eigenlijk ‘talent’?’ vraag ik mij weleens af. Kijkend naar mijzelf: ik zou mijzelf geen specifiek ‘talent’ toeschrijven. Ik blink niet uit in een specifieke sport, bespeel geen instrument, ben niet artistiek en presteer niet bovengemiddeld in een bepaald vakgebied. Ik bezit echter wel een combinatie van specifieke competenties waardoor ik weet te bereiken wat ik wíl bereiken. En juist dát is mijn talent.

Een combinatie van willen en kunnen
Werken vanuit je talent geeft een positief gevoel. Als je weet welke talenten je hebt, weet je waar je goed in bent en waar je plezier en energie van krijgt. Het maakt je zelfverzekerder en veerkrachtiger. Talent is een combinatie van willen en kunnen. In onze maatschappij gaat het vaak over kunnen, over de opleiding die je hebt gevolgd (en met succes hebt afgerond). Willen gaat over je dromen, je bezieling en motivatie. Talent gaat vanzelf en doet de tijd vergeten. Jouw talent is voor jou vanzelfsprekend, en wordt door anderen juist gewaardeerd en als bijzonder ervaren.

Onze professionals
Hebben de professionals die wij met succes bemiddelen, de professionals waar wij energie van krijgen en waar onze opdrachtgevers gelukkig van worden benoembare talenten? Waarin maken zij het verschil?

Het verschil is naar mijn idee vooral houding en gedrag, aangevuld met normen en waarden. Een aantal mensen op deze wereld bezit een uitzonderlijk talent. Tom Dumoulin bijvoorbeeld, die de Giro d’Italia heeft gewonnen. Maar met puur het talent voor fietsen win je de Giro niet. Alle andere competenties van Dumoulin – zoals houding, doorzettingsvermogen, discipline, normen en waarden – zijn nét zo belangrijk. Net als de aanwezigheid van goede medewerkers.

Nét iets extra’s
De talenten waar wij naar op zoek zijn, zijn niet de Dumoulins van deze wereld. Wij zijn op zoek naar de professionals die iets extra’s met zich mee brengen, aanvullingen die zich uiten in houding en gedrag, normen en waarden. Hoe presenteer je je? Hoe goed ken je jezelf? Heb je een doel voor ogen? Toon je eigen verantwoordelijkheid? Neem je initiatief? Heb je lef? Ben je kritisch op jezelf en wil je het beste uit jezelf halen? Geef je energie?

Wat normen en waarden hiermee te maken hebben? Normen en waarden zijn de basis van voor ons dagelijks sociale verkeer en zijn bijna ‘niet meer dan logisch’. We gaan met respect met elkaar om, we komen afspraken na, we communiceren helder en handelen naar eer en geweten. Eigenlijk is het niets anders ‘gewoon altijd je best doen’.

Dus als je mij vraagt: ‘Wat is talent’? Dan doel ik op professionals die zich herkennen in bovenstaande. Deze professionals kunnen alles bereiken wat ze willen!

Ben je talent of zoek je talent? Neem dan contact op met Jan Smith (jan.smith@talentincontrol.com) of Maudy Hellendoorn (maudy.hellendoorn@talentincontrol.com) van Talent in Control. Wij zijn benieuwd naar jouw talent!